Doorstappen met de burgemeester

“Nee,” is het resolute antwoord van burgemeester Gerard Rabelink op de vraag: “Bent u sportief?” Maar dat ‘nee’ blijkt nogal mee te vallen. “Ik probeer elke dag stevig te wandelen met mijn vrouw en de hond,” zegt hij dan, “dertienduizend passen. Dat is ongeveer acht kilometer, een mooie afstand. Ik heb dat gewoon nodig, om het lijf te ontspannen en om mijn hoofd leeg te maken. Als ik door omstandigheden een paar dagen moet overslaan, merk ik dat meteen. Ik zit dan minder lekker in mijn vel en in mijn hoofd gaat het dan ook wat trager dan ik zou willen.”

Het is een burgemeester niet gegund actief lid te worden van een sportvereniging. “In een doorsnee week ben ik drie avonden van huis, de weekeinden zijn vaak ook bezet. Neem nou afgelopen weekend. Ik moest de Ronde van Haamstede wegschieten, ik was bij het paardenevenement in Noordwelle, bij het Wijnfeest in Dreischor presenteerde ik de nieuwe wijnkoningin en dan zondag het startschort voor de Giro di Schouwen-Duiveland. Zo is er altijd wel iets. En als ik al eens een weekend vrij ben, zegt mijn vrouw dat ik de stapel kranten die er ligt maar eens moet doornemen. In clubverband sporten doe je altijd op vaste tijden, en dat laat mijn agenda niet toe. Zodra ik met pensioen ben, gaan mijn vrouw en ik op fitness, reken maar.”

Rabelink (64) is zijn werkzame leven begonnen in het onderwijs. Bijna was hij nog gymleraar geworden, maar het liep anders. Op zijn tweeëntwintigste werd hij door een speling van het lot directeur van een basisschool in Spijkenisse, en toen kwam er niet veel meer van een avondstudie voor een akte LO.

Jeugdkampioen
Als kleine jongen zat hij op tennis, in Sprundel werd hij zelfs jeugdkampioen, daar kwamen later zwemmen, wielrennen en fitness bij. “Ik ben echt een sportliefhebber. Het WK Voetbal, de Tour de France, andere grote sportevenementen, ja, dan zit ik als het even kan voor de tv.” Vanuit bestuurlijk oogpunt vindt de burgemeester dat sportbeoefening moet worden gestimuleerd. “We hebben hier het prachtige Laco, met uitstekende voorzieningen. Daar hebben we ook niet op willen bezuinigen. Vooral voor kinderen vind ik sporten ontzettend belangrijk. We hebben onze dochters ook altijd aangemoedigd te sporten. Ik ging altijd met ze naar zwemles. Onze ene dochter speelt nu hoofdklasse hockey en staat op doel bij Oranje-Zwart en de andere is hardloopster in haar vrije tijd.”

Ver van huis
In de zomermaanden met een overvol eiland komt er helaas niet zoveel van lange wandeltochten. Rabelink is afwisselend met zijn collega uit Borssele ook voorzitter van de veiligheidsregio. “Ik moet als er een calamiteit is, binnen een uur in Middelburg kunnen zijn. Dan zit twee uur wandelen er niet in. Dan raak ik te ver van huis. Maar in september gaan mijn vrouw en ik wandelen in de bergen. Duitsland of Oostenrijk. Dan lopen we zo’n berg op en krijgen we boven een prachtige beloning van het schitterende uitzicht. Dat is echt genieten, hoor!”

naar alle nieuwsberichten